教师队伍
汉语系
魏新红
发布日期:2015-11-05 浏览次数: 字号:[ ]

·  姓名:魏新红(讲师)

NAMEAssistant Professor Xinhong  WEI

·  联系方式(E-MAIL)weixinhong126@126.com

·  研究领域及学术兴趣AREAS OF RESEARCH &INTEREST

对外汉语教学/汉语国际教育

TCSOL

·  现职岗位及工作经历

CURRENT STATUS AT BLCU & EMPLOYMENT HISTORY

1997, 9——现在         北京语言大学汉语国际教育学部汉语学院讲师

Assistant Professor, College of Chinese Studies,      Faculty of    TCSOL, BLCU

1995, 8——1997,8      北京语言大学汉语学院助教

Assistant, College of Chinese Studies, BLCU

·  教育经历EDUCATIONAL BACKGROUD

1992,9——1995,7  北京师范大学中文系硕士研究生

M.A., School of Chinese as a Second Language,Beijing Normal University

1988,9——1992, 7  河南大学外语系学生

B.A., Department of Chinese Language and Literature,                               Henan University

·  曾获奖励HONORS

2013年获北京语言大学第十届优秀教学奖一等奖

First Prize for outstanding teaching award of BLCU

·  教授课程COURSES TAUGHT

1) 本科课程Undergraduate

“初级汉语”Elementary Chinese

“初级口语”Elementary Spoken Chinese

“口语习惯用语”Spoken Chinese Idiomatic Expressions

“课堂教学原理与实践”Theories and Practices of Chinese Teaching

2) 研究生课程Graduate

·  科研项目RESEARCH PROJECTS

初级汉语综合教材研究——从《尔雅中文》出发(院级项目15YJ080113

A Study of Textbooks of Elementary Chinese: based on Erya Chinese.

基于全景云平台的初级汉语综合课互动研究(校级教改项目)

A Study of Interaction in the Class of Elementary Chinese: based on one platform of online teaching and learning.

·  科研成果PUBLICATION

著作BOOKS

2006《体验汉语基础教程》上、下(合编),北京:高等教育出版社。

Experiencing Chinese:.Beijing: Higher Education Press..

2013 《尔雅中文·初级汉语综合教程(上)12》(主编),北京:北京                    语言大学出版社。

Elementary Chinese: Comprehensive Course, volume 1. Beijing: Beijing                 Language and Culture University Press.

2014 《尔雅中文·初级汉语综合教程(下)12》(主编),北京:北京                    语言大学出版社。

Elementary Chinese: Comprehensive Course, volume 2. Beijing: Beijing                 Language and Culture University Press.

论文ARTICLES

魏新红(2008)对初级汉语综合课课堂教学生词处理环节的思考,见郭鹏、赵菁(主编)《汉语国际教育研究》,北京:北京语言大学出版社。

魏新红(2010)汉语初级汉语综合课词语教学策略,见崔希亮主编《对外汉语教学综合课课堂教学研究》,北京:北京语言大学出版社。